Crocus cancellatus subsp. mazziaricus


Çiçeklenme:             Eylül - Aralık
Dağılım:                   Ege ve Batı Akdeniz Bölgesi / Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Burdur, Aydın, Denizli,  / Yunanistan
Yükseklik:               50m. – 2000m.
Habitat:                   Kayalık yamaçlar, makilikler, koruluk açıklıkları ve fundalıklar
Çiçekler:                  Beyaz mavi arasındaki çiçekleri cancellatus türleri arasında en iri olanıdır. Çiçeğin boğazındaki sarı merkez çok siliktir ve bazen tamamen beyazdır. Çiçeklerin dışında bazen çok hafif çizgiler bulunur. Çiçek tüpü genellikle yukardan aşağıya doğru koyu kahve renkli çizgiler ile daha koyu bir renk kazanır. Varyasyonu çok zengin bir türdür       
Segmentler:             Sarı ve turuncu rengindeki stil anterlerin ortasından daha yukarı bir kısımda bir çok parçalara ayrılmaya başlar ve genel olarak anterlerin üzerine çıkar. Anterler sarıdır. Brakte ve brakteol belirgin olarak bulunur ve bu özellik onu diğer iki alt türü olan subsp. damascenus ve subsp. cancellatus’tan ayıran en önemli farktır.
Yapraklar:              Yapraklar ilkbaharda çıkmaya başlıyor
Korm ve tunik:       Tunik geniş gözlü örgülü ve kalındır. Kormlar diğer türlere göre daha iridir.
Benzerleri:              subsp. cancellatus (brakte ve brakteol belirgin olarak görülmez, korm daha küçük, örgülü ve tunik kısım daha incedir )
                                 subsp. damascenus (brakte ve brakteol belirgin olarak görülmez, çok kaba örgülü bir tunik var, stil genellikle kısa ve açık renktedir.)
                                 subsp. lycicus (çiçekler beyaz, stil çok parçalıdır ve anterlerin boyunu geçmez.)
                                 subsp. pamphylicus (anterler beyaz ve stilus anter sviyesinde veya daha kısadır)
Yetiştirme:              Kültürel olarak yaygın bir türdür. Uzun ve kuru bir yaz uykusuna ihtiyacı vardır. Ara sıra yağan yaz yağmurları sorun oluşturmaz. İstanbul şartlarında saksıya veya bahçeye bir kez ekildiğinde yıllarca müdahale etmeden varlığını sürdürebilir.



1 yorum: